Klubunk önkéntes felajánlása

A Nagy Háború egyik megmaradt emlékhelyének a felújítására tettünk felajánlást. A Sitke határában álló “kalapos-kutat” 1915-ben építették hadifoglyok. A kút még megmenthető, sőt emlékhellyé alakítható.

n41014402

A kalapos-kút eredeti állapotáról egy korabeli fénykép képeslap is tanúskodik, amely a sárvári Nádasdy-múzeum archívumában található. Burka Zoltán gércei amatőr helytörténeti kutató a korabeli dokumentumoknak és a képeslapnak köszönhetően megtalálta a hadifoglyok által épített és használt kutat, amit a sitkeiek ismernek és a kupolája miatt kalapos-kútnak hívnak.

n28950778

A kút egyedüli építménye, emlékeztetve az egykori hadifogoly táborra ma is üzemelhetne kútként. A Kurczon-major mellett egy árnyas kis erdőben, az eredeti platánfák ölelésében ma is ott áll a géppuska fészekre emlékeztető építmény. A kupola kicsit megrogyott, hiányosak a kövek, a falai azonban ma is állnak, a forrás ma is csörgedezik alóla. Kínálkozik az alkalom, hogy a nagy háború kezdetének centenáriumán az egykori, a monarchia legnagyobb hadifogoly táborának még fellelhető építményét az eredeti formájába vissza kellene állítani. Ezen dolgozik Burka Zoltán, aki nagyon sok önkéntes segítőt toborzott már össze a munkálatokhoz, a környék tisztításához, a bozótos ritkításhoz, az építmény megerősítéséhez – a többi között a Sárvári Fotóklub tagjai is felajánlották segítségüket.

n39249736

A szándék azonban kevés, mert hivatalos dolgoknak kell megelőzni a munkákat. Morgós István Sitke polgármestere arról tájékoztatott, hogy az önkormányzatnak is szándéka és érdeke a kalapos-kút és környékének rendbetétele és eredeti állapotához a legjobban hasonló emlékhelyet a centenárium évében létrehozni. Egyelőre egy tulajdonjogi problémát kell megoldaniuk ahhoz, hogy egyáltalán megközelíthető legyen a száz éves kút.