Könyvek nem csak kezdő fotósoknak

Rengeteg fotóskönyv jelent már meg és folyamatosan bővül a kínálat. Első könyvajánlónkkal segíteni szeretnénk, hogy az általunk választott könyveket miért érdemes elolvasni. A félreértések elkerülése miatt most szögezzük le, hogy száz fotóskönyv kiolvasása után se válunk fotográfussá. Az itt ajánlott könyvekből bevezetést nyerünk a fényképezés világába és különböző fogalmakat, trükköket tanulhatunk meg. A kötetekből megszerzett tudás még kevés ahhoz, hogy fotósnak hívjuk magunkat. Ahhoz sok gyakorlatot, tapasztalatot és elismerést kell még szereznünk.

A fotográfia nagykönyve – A fényképezés kultúrtörténete
Mary Marien Warner

A könyv az eddigi legteljesebb összefoglalás a fotótörténetnek. Közel 600 kép által ismerjük meg a fotózás történetét a művészet és technika, a szociográfia, a divat, a háború és természetfotózás szemszögéből.

830157_5

A fotográfia nagykönyve ajánló »

Digitális fotózás – kezdőknek, tükörreflexes géppel, makró- és telefotózás, táj- és épületfényképezés
Enczi Zoltán – Imre Tamás – Richard Keating – Klemanovics Márk – Korbely Attila – Szabó Endre

Az alapok. Első kötetből a fotózás és azon belül is a digitális fényképezés alapjait (rekesz, záridő, ISO, fehéregyensúly…) tanulhatjuk meg. Következő kötetek már mélyebben, különböző témákat érintenek. Milyen lehetőségek vannak a DSLR fényképezésben, mit kell tudni a különböző szintű tükörreflexes gépekről, milyen objektívek kellenek a különböző témákhoz. Általában 2 évente adnak ki újabb kiadásokat amikben aktualizálják az újdonságokat.

digitalis-fotozas-konyvek
Ajánló (mme.hu) Digitális fotózás műhelytitkai kezdőknek »
Ajánló (Pixinfo) Digitális fotózás műhelytitkai kezdőknek »
Ajánló (Pixinfo)Digitális fotózás tükörreflexes géppel »

A fotográfia alapjai – Kompozíció, Világosítás, Expozíció, Fekete-fehér fotózás
David Präkel

Ez a könyvsorozat inkább haladóknak szánt tankönyv. Akkor érdemes nekiállni olvasni ha már kész elhivatottságunk van a fotográfia iránt. Az író részletesen és hiteles fotókon keresztül mutatja be a kompozíciót, a világosítást, az expozíciót és a fekete-fehér fotózást.

david-prakel-konyvek Kompozíció ajánló »
Világítás ajánló »
Expozíció ajánló »
Fekete fehér ajánló »

Digitális fotózás 1-5
Scott Kelby

Egy fotó egy képrecept. Ebben a könyvben nincsenek zavaró szakszavak és részletes fogalomleírások. Szinte semmi felesleg csak a lényeg. A szerző így fogalmaz: “Mi ketten fotózni megyünk, válaszolok a kérdésekre, tanácsokat adok, és megosztom az általam ismert titkokat, ahogy egy barátommal tenném – a technikai magyarázat és a fotós szakzsargon nélkül.”
Ha csak 5 percünk van olvasni akkor is érdemes kezünkbe venni bármelyik kötet. Ilyen rövid idő alatt is 2-3 hasznos fotós tanáccsal lehetünk gazdagabbak.

scott-kelby-konyvek

Ajánló 1. kötet »
Ajánló 2. kötet »
Ajánló 4. kötet »
Ajánló 5. kötet »

Kapd el a pillanatot, Nagy Villanás, Tervezz a fénnyel
Joe McNally

Kapd el a pillanatot: Egyik oldalon a fotó, a másik oldalon a képhez kapcsolódó történet. Inkább olvasmányos könyv, de nagyon jó kis történtekkel, melyekből okulhatunk, tanulhatunk bőven.
a Nagy Villanás: Vakus fotózás világába vezet be minket a szerző. Itt is van sztori az egyes képekhez, de már pontosabban leírja, hogy milyen vakut használt, milyen kiegészítővel.
Tervezz a fénnyel: Előző két kötethez képest kicsit nagyobb lélegzetvételű mű (415 oldal). Ebben is van bőven vicces sztorizgatás, de szakmaibb hangvételű. Kezdő fotósnak nem is ajánlott. A könyv olvasásakor már érdemes tisztában lenni például a mélységélesség vagy a rekesz fogalmával.

joe-mcnally-konyvek

Kapd el a pillanatot ajánló »
Tervezz a fénnyel ajánló »

Manapság a könyvek sem, de a fotóskönyvek még inkább nem az olcsó kategória. Amiért már önmagában érdemes megvásárolni egy ilyen könyvet az a bennük lévő fotók. Legtöbb esetben a szerző által készített remek fényképekkel vannak illusztrálva.