Objektívek jelölése

Az objektíveken gyártótól eltérően különböző jelöléseket találunk az adott lencse tulajdonságaira vonatkoztatva. Vásárlás előtt mindenképp legyünk tisztába mire is képes a kiszemelt lencse.

Canon jelölések:

CA – Circular Aperture – Körformára alakított blende
DO – Diffractive Optics – Különleges felületkiképzésű objektív. A Canon által kifejlesztett Többrétegű Diffrakciós Optikai (DO) Elem mérföldkő az optikai fejlesztések terén, mivel ez az elem egyaránt magáénak vallhatja a fluorit és aszférikus lencsék karakterisztikáját, ami kimagasló jellemzőkkel rendelkező objektíveket eredményez.
EF – Autófókuszos objektív, amelynél az élességállítás a fényképezőgépben lévő motor segítségével megy végbe.
FTMF – Full Time Manual Focus – Az AF kézzel bármikor kézzel felülbírálható
IS – Image Stabilization – Képstabilizátorral rendelkező objektív. A kézben tartott fényképezőgép bemozdulása, különösen teleobjektívek használatánál jelentõs hibaforrás. A képstabilizátor csökkenti vagy megszünteti a kép bemozdulását a gép kisebb elmozdulása esetén. Az objektívbe épített szenzor érzékeli a gép megrezdülését az exponálás közben. A stabilizátor elektronikus rendszere egy lencsetagot mozgat. Ezzel bizonyos határok között elérhetõ, hogy az objektív által kirajzolt kép a filmen ne mozduljon el. Be lehet állítani, hogy a stabilizáció csak a vízszintes, csak a függõleges mozgásokra vonatkozzon, vagy mindkét irányban érvényesüljön.
L – Luxury – Canon profi csiszolású objektív
MP-E – Többszörös nagyításra képes közelfényképezéshez kifejlesztett kis tárgytávolságú objektív.
STM – Stepper Motor, Léptető motoros élességállítás
TS – Tilt-Shift – Perspektíva korrekciós objektív, Egyedi eltolás/döntés mechanikával rendelkező objektív, amelynek használatával tovább szabályozható a kép perspektívája, torzítása és élessége.
USM – UltraSonic Motor – Ultrahangos élességállítás. Ennek kétféle változata van. A Micro-USM egy piezoelektromos elven mûködõ mikromotor. A gyûrû-rendszerû USM (Ring-type USM), szintén piezoelektromos elven mûködõ, de magnélküli motor. Ez áttételek nélkül mozgatja az élesség állítására szolgáló lencsetagot. Ez halk, gyors és pontos mûködést jelent.

Nikon jelölések:

A/M – Automatikus élességállítás kézi vezérléssel, AF prioritás mód – “Automatikus élességállítás-prioritású automatikus élességállítási” mód, amely csökkenti a kézi vezérlés érzékenységét, hogy elkerülhető legyen a kézi élességállításra való véletlen átváltás.
AF-D – AF with Distance – Távolság infót is ad a váznak.
AF-P – Léptetőmotoros élességállítás
AF-S – Ultrahangos élességállítás. Az AF-S Nikkor objektíveket az objektívbe beépített Nikon Silent Wave Motor (SWM) hajtja, amely a “mozgó hullámokat” forgató energiává alakítva állít élességet. Ez gyors, rendkívül pontos és elképesztően csöndes automatikus élességállítást tesz lehetővé.
AI – Auto Index – Manuális Nikkor objektív
AI-S – Auto Index Shutter – Manuális Nikkor objektív
A-M – A-M kapcsoló. Az élességállító gyűrűt rögzíti az automatikus élességállítás alatt, ugyanakkor elegendő terhelés esetén elforgatáskor a kézi élességállítási módban levő kézi élességállítású objektívek viselkedéséhez hasonló működést produkál. Az alábbi objektívek élességállító gyűrűje elfordul automatikus élességállítás alatt: AF-S DX NIKKOR 18–55 mm f/3.5–5.6G VR, AF-S DX ZOOM NIKKOR ED 18–55 mm f/3.5–5.6G és AF-S DX ZOOM-NIKKOR ED 18–55 mm f/3.5–5.6GII.
CRC – Close Range CorrectionKözeli tartomány korrekciós rendszer. A közeli tartomány korrekciós rendszer (CRC) egyike a Nikon legfontosabb élességállítási újításainak, mert kitűnő képminőséget biztosít kis élességállítási távolság esetén is, és ezáltal megnöveli a használható élességállítási tartományt. A CRC alkalmazásakor a lencsetagok az ún. “lebegő elem” elv szerint vannak elrendezve, és ilyenkor mindegyik csoport egymástól függetlenül mozog élességállítás közben. Ez a megoldás kis tárgytávolság esetén is kiváló teljesítményt garantál. A CRC rendszert halszemoptikáknál, széles szögű objektíveknél, Micro objektíveknél és egyes NIKKOR közepes telefotó objektíveknél alkalmazzák.
D – Distance Info – Távolság információ . A D és G típusú NIKKOR objektívek továbbítják a téma távolsági adatait az AF Nikon fényképezőgépnek. Ez különféle előnyös lehetőségeket kínál: használható például a 3D színes mátrix mérés és a 3D többérzékelős kiegyenlített derítő vakuzás. (A rekesz az objektíven is állítható.)
DC – Defocus Control – Az AF DC-Nikkor objektívek rendelkeznek az egyedi Nikon Defocus-image vezérlőtechnológiájával. Ennek használatakor a fotós az objektív DC-gyűrűjének mozgatásával szabályozhatja az előtér vagy a háttér elmosódását. Az így létrehozott, kerekített elmosódás ideális a portréfotózás során.
DX – Kisebb képkör, digitálisra tervezve. A DX Nikkor objektíveket, amelyek kis méretűek, könnyűek és kisebb képkörrel rendelkeznek, kifejezetten a Nikon digitális fényképezőgépeire terveztek és optimalizáltak. A DX sorozat kitűnő választás a Nikon DX-formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépet használó fotósok számára.
G – A G típusú NIKKOR objektíveknek nincs rekeszállító gyűrűje; használatuk esetén a rekeszértéket a fényképezőgépen kell beállítani.
ED – Extra Low Dispersion – Alacsony színszórású lencsetagot tartalmaz
HRI – Magas törésmutatójú lencse. Egy 2,0-nél nagyobb törésmutatójú HRI lencse egymaga olyan hatásokra képes, amelyekre csak több normál üvegelem együtt alkalmas, továbbá kompenzálja a térgörbületet és a szférikus torzítást is. Ennélfogva a HRI lencsék kisebb objektívméretet és jobb optikai teljesítményt tesznek lehetővé.
M/A – Az AF-S NIKKOR objektívek rendelkeznek a Nikon exkluzív M/A módjával, amely szinte azonnali váltást tesz lehetővé az automatikus és kézi élességállítás között, tetszőleges AF módban, még akkor is, ha épp működésben van az AF szervo.
N – Nanokristály bevonat. A Nanokristály bevonat olyan tükröződésgátló bevonat, amelynek eredete az NSR (Nikon step and Repeat) sorozatú félvezetőgyártó berendezések kifejlesztésének idejére nyúlik vissza. A bevonat széles hullámhossz-tartományban gyakorlatilag megszünteti a belső fényvisszaverődésből eredő szellemképeket és tükröződéseket; különösen a rendkívül széles szögű objektívekre jellemző tükröződések és szellemképek kiküszöbölésében hatékony. A Nanokristály bevonat a Nikon kiváló, extra alacsony törésmutatójú bevonatának több rétegét alkalmazza, amely rendkívül finom, nanoméretű részecskéket tartalmaz (a nanométer a milliméter egymilliomod része). A Nikon a világon elsőként használt ilyen bevonat-technológiát fogyasztói értékesítésre szánt objektívek széles választékában.
Micro – Macro
PC – Perspective Correction – Perspektíva korrekciós objektív. Egyedi eltolás/döntés mechanikával rendelkező objektív, amelynek használatával tovább szabályozható a kép perspektívája, torzítása és élessége.
RD – Kerekített írisz. A pontszerű fényforrások lágy élességű képein sokszögű formák láthatók, amelyek az íriszlamellák által képzett nyílás alakját tükrözik. A kerekített írisz olyan lamellákat használ, amelyek kör alakú nyílást hoznak létre, és ezáltal szebb lágy élességű hatást keltenek.
SIC – Super Integrated Coating – Speciális többrétegű lencsebevonat. A Nikon szuper integrált bevonat kivételes teljesítményt biztosít . Az optikai lencsetagok teljesítményének fokozása érdekében a Nikon olyan exkluzív, többrétegű bevonattal látja el ezeket az elemeket, amely elhanyagolható szintre csökkenti a szellemképet és a tükröződéseket. A Nikon szuper integrált bevonat több célt is szolgál, például a nagyobb hullámhosszú tartományban jelentkező tükröződést is minimálisra csökkenti, valamint elsőrangú színegyensúlyt és színvisszaadást garantál. A Nikon szuper integrált bevonat különösen a sok elemet tartalmazó objektívek esetében hasznos, ilyenek például a ZOOM-NIKKOR objektívek. A Nikon többrétegű bevonatát minden egyes objektívre elemeire egyedi, testreszabott módon viszik fel. Az egyes lencsetagokra gondosan meghatározott számú réteget visznek fel, hogy az eredmény illeszkedjen az objektív típusához és a használt üveghez. Így érhető el a NIKKOR objektívekre jellemző, következetes színegyensúly. Az eredmény: olyan objektívek, amelyek magasabb elvárásokat teljesítenek, mint az iparág más termékei.
SWM – Silent Wave Motor – Ultrahangos élességállítás. A Nikon AF-S technológiája az egyik oka annak, hogy a profi fotósok kedvelik a NIKKOR telefotó objektíveket. Az AF-S NIKKOR objektívekben megtalálható a Nikon Silent Wave Motorja, amely a “mozgó hullámokat” forgatási energiává konvertálja az élességállításhoz használt optika meghajtásához. Ez rendkívül gyors, ráadásul lenyűgözően pontos és halk automatikus élességállítást eredményez.
VR – Vibration Reduction – Képstabilizátor. Az innovatív rázkódáscsökkentő (VR) rendszer minimálisra csökkenti a fényképezőgép rázkodása okozta elmosódást, és használatával a fotós három lépésközzel hosszabb, azaz nyolcszor akkora záridővel fényképezhet. Az objektív VR rendszere automatikusan érzékeli a pánozást is.

Pentax jelölések:

A (Pentax) – A Pentax manuális lencserendszereinek harmadik generációja.
SMC – Super Multi Coating, a Pentax többréteges lencsebevonata. Csökkenti a becsillanásokat és a belső tükröződéseket.
WR – Weather Resistant, avagy időjárásálló felépítés.
DC vagy SDM – az objektívbe épített ultrahangos AF motor jelölése.
XS – Mark Newson által tervezett külsővel rendelkező DA objektív.
IF – belső élességállítású lencserendszer, amelynek élességállítás során nem változik a külső hossza. Általában gyorsabb automatikus élességállítás jellemzi ezeket az optikákat.
AL – Aspheric Lens, avagy aszférikus lencsetaggal szerelt objektív. Az aszférikus tag csökkenti az optikai torzítást.
ED – Extra-low Dispersion – különösen alacsony szórású lencsetag, amivel a színi hibák mértéke csökkenthető.
DA – Quick Shift elvű fókuszrendszer, avagy olyan élességállító automatika, melynek működésébe bármikor, az AF/MF kapcsoló átváltása nélkül manuálisan is belenyúlhatunk.
DA L – a DA könnyített változata, általában műanyag bajonettel szerelt objektív.
FA – teljes Leica képkockát kirajzoló optikák jelölése.
F – a Pentax első generációs AF objektívjei.
FA J – lásd FA, de rekeszállító gyűrű nélküli kivitelben.
M – a Pentax manuális lencserendszereinek második generációja.
K – rekeszgyűrűvel ellátott, teljes Leica képkockát kirajzoló objektívek, amelyek dSLR vázakon is használhatók.

Sigma jelölések:

APO – A legkiválóbb minőségű képek megalkotásához az apokromatikus lencséket egy speciálisan alacsony fényszórású lencse felhasználásával fejlesztették ki, amelyek kitűnő képminőséget biztosítanak és egyben a színeltéréseket is minimálisra csökkentik.
CONV – APO Conversion Lens – EX profi telekonverter (Lásd: Konverterek)
DC – for Digital – Ezt a speciális objektívet olyan módon kivitelezték, hogy a képkör illeszkedjen a legtöbb digitális tükörreflexes fényképezőgép (DC) képérzékelőjének kisebb méretéhez. Ez a páratlan kivitelezés optimális lehetőséget biztosít a digitális kamerákkal történő felhasználásra, a kis súlyú, kompakt kiszerelés ezen felül tovább könnyíti a felhasználást
DG – DiGit – Full frame, digitálisra tervezve. A Sigma nagy fényerejű DG objektívjei széles látószöggel és rövid beállítási távolsággal rendelkeznek. A képszélekig terjedő nagyon magas megvilágítással, kiválóan alkalmasak a digitális tükörreflexes kamerákhoz.
EX – Excellence – profi csiszolású objektív. Ezen jelzésű Sigma objektívek újfajta megjelenítése az EX-finished technológia, amely minőségi javulást és új designt eredményezett a régebbi objektívekhez képest.
HSM – Hyper-Sonic Motor – Ultrahangos élességállítás. A Sigma Hyper-Sonic Motor (HSM) technológiája a beépített ultraszonikus motor segítségével halkabbá teszi és egyedülálló módon meggyorsítja az automatikus élességállítást.
OS – Optical Stabilizer – Képstabilizátor. A Sigma egyedülálló technológiájával kifejlesztett optikai stabilizátor (OS) funkció egy beépített mechanizmus segítségével, ahol két érzékelőt használ a kamera függőleges és vízszintes elmozdulásának pontos nyomon követése érdekében, képes a legkülönbözőbb bemozdulások kiegyenlítésére.
SLD – Super Low Dispersion – Alacsony színszórású lencsetagot tartalmaz.

Tamron jelölések:

AD – Anomalus Dispersion – Alacsony színszórású lencsetagot tartalmaz
ASL – Aspherical Lens – Aszférikus lencsetag
DI – Digitally Integrated – Full frame, digitálisra tervezve
DI-II – Digital Only – Kisebb képkör, digitálisra tervezve
LD – Low Dispersion – Alacsony színszórású lencsetagot tartalmaz
SP – Super performance – Tamron profi csiszolású objektív
VC – Vibration Compensation – Képstabilizátor
XR – Extra Refraction – Kisebb átmérőjű objektív azonos fényerő mellett

Tokina jelölések:

AS – Aspherical Lens – Aszférikus lencsetag
FC – Focus Clutch – AF/MF kapcsoló
FE – Floating Element System – Lebegőpontos lencserendszer
FO – One Touch Focus Clutch – Lásd: Full Time Manual Focus (FTMF)
MC – Multi Coating – Többrétegű tükröződésmentesítő lencsebevonat
SD – Super Low Dispersion – Alacsony színszórású lencsetagot tartalmaz

Sony jelölések:

DT – APS-C méretű érzékelőhöz kifejlesztett objektív; kisfilm méretű érzékelőhöz, analóg géphez nem használható
G – A leggondosabb kivitelezésû objektívek kategóriája
IF – Belső élességállítás – élességállításkor az objektív hossza nem változik
LD – Alacsony diszperziójú (kis fényszórású) üvegből készült lencse(k) alkalmazása
ASL – Aszferikus lencsetago(ka)t tartalmazó objektív
AD – Extraalacsony diszperziójú (kis fényszórású) üvegből készült lencse(k) alkalmazás
XR – Extranagy törésmutatójú üvegből készült lencse
MACRO – macro

Olympus jelölések:

P-FA-J – Az objektíven nincs rekeszállító gyûrû, a rekesznyílást a fényképezőgépen lehet szabályozni
IF – Belső élességállítás – élességállításkor az objektív hossza nem változik
ED – Alacsony diszperziójú (kis fényszórású) üvegbõl készült lencse(k) alkalmazása
MACRO – macro
DA* –Idõjárás- és porálló kivitel

A jelölések leírásokkal táblázat formájában is letölthetők Makrai Tamásnak köszönhetően ITT » 

További infók az objektív  jelölésekről:
http://www.onlinefototanfolyam.hu/aktualis-cikkek/objektivek-jelolesei/11495/
http://www.artwork.hu/informacio/objektiv_jelmagyarazat/index.php
https://prohardver.hu/tudastar/mit_jelentenek_a_feliratok_a_pentax_objektiveken.html
http://www.rallyphoto.eoldal.hu/cikkek/fotosuli_5.html
http://fotostop.hu/jelzesek-fogalmak/objektiv-jelzesek
http://canon350d.gportal.hu/gindex.php?pg=25307538
http://www.tennofoto.hu/fotomagazin/hasznos-informaciok/nikon-objektivekkel-kapcsolatos-kifejezesek-szoszedete.html
http://www.fotovilag.hu/vegyes/PDF/obijel.pdf