A pokolból jöttünk és hoztuk magunkkal

Fotóstúrát szerveztek a Sárvári Fotóklub tagjai 2015. június 13-án Kis-Moszkvába, a Szentkirályszabadja melletti, a volt szovjet hadsereg által negyedszázada elhagyott szellemvárosba.

A laktanyát az 1940-es évek végén kezdték el kiépíteni az itt állomásozó szovjet csapatok. A reptér már a második világháború alatt is használták a magyar és német repülők. A megszállást és hatalomátvételt követően az ide települt szovjet csapatok közreműködésével az infrastruktúra gyors kiépítésére került sor. A repülőteret rövid orosz kezelést követően az idetelepülő magyar alakulat vette használatba, innentől már csak a laktanya állt szovjet kezelésben. Az egykori laktanyában lakóépületek, iskola, óvoda, étterem, mozi és még egy színház is kapott helyet.

szentkiralyszabadja-2015-34

A laktanya a szovjet csapatok kivonulását követően nem talált új hasznosítóra, azóta lakatlan. Az eltelt szűk 25 év alatt a területet gyorsan visszahódította a természet, aminek következtében már egyes betonburkolatokat is ellepte a növényzet és a föld. Az épületekbe szinte szabad a bejárás, aminek következtében ami mozdítható volt, az el is tűnt, vagy pedig hányatott sorsra jutott. Az ablakok üvegei hiányoznak, a nyílászárók már csak a földön fekszenek, a tetők beáztak, beszakadtak.

A fotóprojekt a Sárvári Közművelődési Alapítvány támogatásával valósult meg.